Vepřové maso dušené v mrkvi s vařenými brambory

Seznam surovin

Příprava masa a šťávy (cca 120 minut): Opláchnuté maso osušíme papírovou utěrkou, nakrájíme ho na kostky o váze 30 g. Maso v hrnci opečeme na sádle dozlatova, aby se povrchové bílkoviny zatáhly a maso zůstalo šťavnaté. Zalijeme ho vývarem, přidáme sůl, cukr, muškátový květ a dusíme pod pokličkou. Oloupanou a na hrubší kusy nakrájenou mrkev přidáme k masu po zhruba 1/2 hodině dušení. Dusíme vše doměkka. Asi po 1,5 hodině je maso měkké. Podběrákem ho vyjmeme včetně mrkve ze šťávy, tu zahustíme studenou máslovou jíškou, metlou ji rozšleháme a provaříme 15 minut. Provařenou šťávu přecedíme na maso s mrkví, popřípadě dosolíme. 

Příprava světlé jíšky (cca 5 minut): Na nahřáté pánvi si rozpustíme máslo, do kterého postupně vmícháme hladkou mouku. Pozvolna vše restujeme do růžové barvy asi 4 minuty. Hotová jíška je zpěněná a lehce zbarvená do růžova s vůní po opražené mouce a másle.

Příprava brambor (cca 20 minut): Omyté, oloupané a nakrájené brambory si uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka. Poté je odcedíme. Pří servírování brambory omastíme máslem přímo na talíři.

Servírování: Na nahřátý talíř přeložíme uvařené brambory, doplníme je omytou listovou petrželí a připraveným dušeným hovězím masem s mrkví.

Alergeny: 1,7,9

Název artiklu Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) Jedn. Cena za jednotku bez DPH Jedn. Kalkulovaná cena za porci bez DPH

Maso:

Vepřová plec 1500 g 94,90 kg 14,24
Sádlo vepřové, škvařené 150 g 86,00 kg 1,29

Šťáva:

Sůl kamenná 17 g 19,90 kg 0,03
Pepř bílý, mletý 1 g 1 125,00 kg 0,11
Muškátový květ mletý 1 g 1 440,00 kg 0,07
Cukr krupice 30 g 23,50 kg 0,07
Mrkev 1200 g 33,90 kg 4,07
Máslo 82% 100 g 184,80 kg 1,85
Mouka hladká 120 g 13,58 kg 0,16
Vývar hovězí 1300 ml l

Vývar hovězí:

Hovězí kosti 4000 g 54,90 kg 21,96
Mrkev 500 g 33,90 kg 1,70
Celer bulva 500 g 29,90 kg 1,50
Petržel kořenová 500 g 151,60 kg 7,58
Pórek 350 g kg
Cibule 600 g 71,80 kg 4,31
Pepř černý celý 1 g 875,00 kg 0,09
Nové koření celé 1 g 526,67 kg 0,03
Bobkový list 1 g 879,60 kg 0,04
Sůl kamenná 36 g 19,90 kg 0,07
Ztužený tuk 75 g 129,50 kg 0,97
Voda (na přípravu vývaru) 6000 ml l

Vařený brambor:

Brambory, varný typ B 2500 g 27,90 kg 6,98
Sůl kamenná 20 g 19,90 kg 0,04
Petržel listová 5 g 149,75 kg 0,07
Máslo 82% 100 g 184,80 kg 1,85
Celková cena za porci bez DPH 69,07

Render here user shopping lists

Render here shopping cart details

Render here active store id in the mobile navigation