Vepřové maso dušené v mrkvi s vařenými brambory

Seznam surovin

Příprava masa a šťávy (cca 120 minut): Opláchnuté maso osušíme papírovou utěrkou, nakrájíme ho na kostky o váze 30 g. Maso v hrnci opečeme na sádle dozlatova, aby se povrchové bílkoviny zatáhly a maso zůstalo šťavnaté. Zalijeme ho vývarem, přidáme sůl, cukr, muškátový květ a dusíme pod pokličkou. Oloupanou a na hrubší kusy nakrájenou mrkev přidáme k masu po zhruba 1/2 hodině dušení. Dusíme vše doměkka. Asi po 1,5 hodině je maso měkké. Podběrákem ho vyjmeme včetně mrkve ze šťávy, tu zahustíme studenou máslovou jíškou, metlou ji rozšleháme a provaříme 15 minut. Provařenou šťávu přecedíme na maso s mrkví, popřípadě dosolíme. 

Příprava světlé jíšky (cca 5 minut): Na nahřáté pánvi si rozpustíme máslo, do kterého postupně vmícháme hladkou mouku. Pozvolna vše restujeme do růžové barvy asi 4 minuty. Hotová jíška je zpěněná a lehce zbarvená do růžova s vůní po opražené mouce a másle.

Příprava brambor (cca 20 minut): Omyté, oloupané a nakrájené brambory si uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka. Poté je odcedíme. Pří servírování brambory omastíme máslem přímo na talíři.

Servírování: Na nahřátý talíř přeložíme uvařené brambory, doplníme je omytou listovou petrželí a připraveným dušeným hovězím masem s mrkví.

Alergeny: 1,7,9

Název artiklu Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) Jedn. Cena za jednotku bez DPH Jedn. Kalkulovaná cena za porci bez DPH

Maso:

Vepřová plec 1500 g 97,90 kg 14,69
Sádlo vepřové, škvařené 150 g 84,40 kg 1,27

Šťáva:

Sůl kamenná 17 g 19,90 kg 0,03
Pepř bílý, mletý 1 g 1 125,00 kg 0,11
Muškátový květ mletý 1 g 990,00 kg 0,05
Cukr krupice 30 g 18,40 kg 0,06
Mrkev 1200 g 16,90 kg 2,03
Máslo 82% 100 g 302,00 kg 3,02
Mouka hladká 120 g 13,50 kg 0,16
Vývar hovězí 1300 ml l

Vývar hovězí:

Hovězí kosti 4000 g 54,90 kg 21,96
Mrkev 500 g 16,90 kg 0,85
Celer bulva 500 g 0,00 kg 0,00
Petržel kořenová 500 g 119,60 kg 5,98
Pórek 350 g kg
Cibule 600 g 65,80 kg 3,95
Pepř černý celý 1 g 875,00 kg 0,09
Nové koření celé 1 g 633,33 kg 0,03
Bobkový list 1 g 596,00 kg 0,03
Sůl kamenná 36 g 19,90 kg 0,07
Ztužený tuk 75 g 138,50 kg 1,04
Voda (na přípravu vývaru) 6000 ml l

Vařený brambor:

Brambory, varný typ B 2500 g 0,00 kg 0,00
Sůl kamenná 20 g 19,90 kg 0,04
Petržel listová 5 g 149,90 kg 0,07
Máslo 82% 100 g 302,00 kg 3,02
Celková cena za porci bez DPH 58,54

Render here user shopping lists

Render here shopping cart details

Render here active store id in the mobile navigation