Spaghetti Bolognese

Seznam surovin

Příprava těstovin (cca 30 minut): Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě, za občasného míchání po dobu 10 min na skus. Těstoviny vyjmeme z vroucí vody a rozprostřeme do maximálně 10cm výšky. Těstoviny promastíme olejem a necháme, za občasného promíchávání vychladnout.

Příprava boloňského ragú (cca 150 minut): V malém kastrůlku uděláme svar z nového koření, černého pepře a bobkového listua po zavaření dáme stranou louhovat. Použijeme později na ochucení.  Na malé kostičky cca 5 mm velké nakrájíme mrkev, řapíkatý celer a cibuli. Zeleninu osmahneme na oleji doměkka. Přidáme jemně nasekaný česnek s protlakem a necháme zpěnit. Poté vložíme mleté hovězí maso a orestujeme. Mleté maso se musí důkladně rozmíchat, aby v ragú nebyly hrudky.Následně zalijeme bílým vínem a necháme odpařit. Nakonec vše zalijeme drcenými rajčaty.Dochutíme cukrem, solí a dusíme na nízký výkon cca dvě hodiny. Podle potřeby můžeme podlít vývarem. Ke konci dušení přilejeme odvar z vylouhovaného koření, dochutíme solí a oregánem. Ragú by mělo být hustší konzistence, výrazné masovo rajčatové chuti. Před servírováním smícháme těstoviny s ragú.

Servírování: Těstoviny prohřejeme přes cedník ve vroucí vodě a okapané prohodíme na pánvi spolu s ohřátým ragú a nahrubo trhanou bazalkou. Podáváme se strouhaným či hoblovaným sýrem Grana Padano.

Alergeny: 1,7,9

Název artiklu Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) Jedn. Cena za jednotku bez DPH Jedn. Kalkulovaná cena za porci bez DPH

Těstoviny:

Spaghetti 800 g 41,80 kg 3,34
Sůl kamenná 100 g 19,90 kg 0,20
Olej olivový extra panenský 100 ml 229,90 l 2,30

Boloňské ragú:

Hovězí mleté maso 20 % tuku 800 g 189,00 kg 15,12
Cibule žlutá 260 g 71,80 kg 1,87
Mrkev 110 g 33,90 kg 0,37
Celer řapíkatý 100 g 97,25 kg 0,97
Cukr krupice 50 g 29,40 kg 0,15
Rajčatový protlak dvojitý 300 g 306,92 kg 9,21
Rajčata drcená 1300 g 59,60 kg 7,75
Sůl kamenná 10 g 19,90 kg 0,02
Bobkový list 2 g 960,00 kg 0,19
Nové koření 5 g 526,67 kg 0,26
Olej rostlinný 100 ml 31,00 l 0,31
Česnek čerstvý 100 g 159,90 kg 1,60
Oregano sušené 10 g 647,50 kg 0,65
Tymian sušený 5 g 778,00 kg 0,39
Víno bílé, suché 100 ml 36,63 l 0,37
Pepř černý celý 5 g 875,00 kg 0,44
Vývar hovězí 500 ml l

Vývar hovězí:

Hovězí kosti 400 g 54,90 kg 2,20
Mrkev 50 g 33,90 kg 0,17
Celer bulva 50 g 29,90 kg 0,15
Petržel kořenová 50 g 151,60 kg 0,76
Pórek 35 g kg
Cibule 60 g 71,80 kg 0,43
Pepř černý celý 0 g 875,00 kg 0,01
Nové koření celé 0 g 526,67 kg 0,00
Bobkový list 0 g 879,60 kg 0,00
Sůl kamenná 4 g 19,90 kg 0,01
Ztužený tuk 8 g 129,50 kg 0,10
Voda (na přípravu vývaru) 600 ml l

Doplněk:

Grana Padano sýr 100 g 269,90 kg 2,70
Bazalka čerstvá 140 g 699,00 kg 9,79
Celková cena za porci bez DPH 61,81

Render here user shopping lists

Render here shopping cart details

Render here active store id in the mobile navigation