Plněné papriky s houskovými knedlíky
Seznam surovinPříprava náplně do paprik (cca 20 minut): Hovězí maso vložíme do misky. Postupně přiléváme studenou vodu a rukou zpracováváme v lepivý prát. V domácím robotu tento úkon provádíme na rychlost č.1, s nástavcem - hák nebo štít. Máme-li maso zpracované, vytvoří se nám z masa kašovitá konzistence, masová vlákna se rozmělní. Poté přidáme vepřové maso, vejce, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a opět dobře promícháme. Nakonec vmícháme strouhanku. Z malého kousku ochuceného masa vytvarujeme placičku, kterou opečeme na pánvi z obou stran a ochutnáme. Tím se přesvědčíme zda je směs dobře ochucená. Dle potřeby ji pak dochutíme. Směs si rozvážíme na stejné díly, dle počtu paprik.
Příprava paprik (cca 45 minut): Omyté papriky zkrojíme u stopky, dlouhým, otrým nožem obkrojíme jadřinec uvnitř papriky, jádra vyklepeme a papriku vypláchneme. Do paprik dvěma prsty postupně vtlačujeme náplň tak, aby se dostala až do špičky papriky. Tento pracovní úkon můžeme provádět i pomocí cukrářského sáčku bez koncovky. Naplněné papriky vyskládáme do pekáče, který jsme si vytřeli olejem. Pekáč s paprikami vložíme do předehřáté trouby a pečeme je na 180°C dozlatova (asi 35 minut). V této chvíli si připravíme jíšku. Upečené papriky přeložíme do čistého pekáče a výpek slijeme do misky.
Příprava omáčky (cca 40 minut): Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno. V kastrolu s olejem orestujeme plátky kořenové zeleniny společně s kořením dorůžova. Přisypeme nadrobno krájenou cibuli a opět krátce orestujeme. Základ zasypeme cukrem a necháme lehce zkaramelizovat. Poté přidáme protlak, snížíme příkon tepla a orestujeme ho do lesklé, jasně červené barvy. Vše zalijeme polovinou vývaru, výpekem z paprik, přivedeme k varu, dochutíme solí a vaříme asi 20 minut, aby se nám uvolnily chutě koření. Následně omáčku zahustíme máslovou jíškou, kterou jsme si připravili zatím co se pekly papriky. Zahuštěnou omáčku prováříme asi 20 minut. Provařená omáčka je lesklá, při degustaci necítíme chuť syrové mouky. Následně omáčku přecedíme na pečené papriky, dochutíme solí, citronovou šťávou a ještě necháme vše společně " probublat".
Příprava knedlíků (cca 10 minut): Knedlíky vyskládáme do děrované gastronádoby mírně potřené olejem ( nelepí se). Napařujeme na 100°C cca 5 minut, poté snížíme teplotu na 80°C a při té knedlíky udržujeme i během servírování.
Servírování: Na nahřátý talíř k levé straně přeložíme napařené, teplé knedlíky, k pravé straně přeložíme pečené papriky, které podlijeme omáčkou.
Alergeny:1, 3, 7, 9
Název artiklu | Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) | Jedn. | Cena za jednotku bez DPH | Jedn. | Kalkulovaná cena za porci bez DPH |
---|---|---|---|---|---|
Papriky: | |||||
Papriky žluté, čerstvé | 1600 | g | 0,00 | kg | 0,00 |
Olej slunečnicový | 50 | ml | 38,80 | l | 0,19 |
Náplň do paprik: | |||||
Hovězí maso mleté | 500 | g | 199,90 | kg | 10,00 |
Vepřové maso mleté | 500 | g | 116,50 | kg | 5,83 |
Voda na prátování masa | 200 | ml | l | ||
Vejce | 1 | ks | 9,80 | ks | 0,98 |
Sůl kamenná | 20 | g | 19,90 | kg | 0,04 |
Pepř černý, celý | 1 | g | 875,00 | kg | 0,09 |
Strouhanka | 50 | g | 37,80 | kg | 0,19 |
Omáčka: | |||||
Slunečnicový olej | 100 | ml | 38,80 | l | 0,39 |
Mrkev | 200 | g | 16,90 | kg | 0,34 |
Celer bulvový | 150 | g | 0,00 | kg | 0,00 |
Petržel kořenová | 100 | g | 119,60 | kg | 1,20 |
Cibule žlutá | 80 | g | 65,80 | kg | 0,53 |
Pepř černý, celý | 1 | g | 875,00 | kg | 0,09 |
Nové koření, celé | 1 | g | 633,33 | kg | 0,06 |
Bobkový list | 1 | g | 536,00 | kg | 0,03 |
ARO Cukr krupice | 30 | g | 18,40 | kg | 0,06 |
Rajčatový protlak | 400 | g | 120,71 | kg | 4,83 |
Sůl kamenná | 10 | g | 19,90 | kg | 0,02 |
Citron na šťávu | 50 | ml | 45,80 | l | 0,23 |
Zeleninový vývar | 1500 | ml | l | ||
Zeleninový vývar: | |||||
Mrkev | 360 | g | 16,90 | kg | 0,61 |
Celer bulva | 360 | g | 0,00 | kg | 0,00 |
Petržel kořenová | 360 | g | 119,60 | kg | 4,31 |
Pórek | 270 | g | 39,90 | kg | 1,08 |
Cibule žlutá | 180 | g | 65,80 | kg | 1,18 |
Máslo 82% | 45 | g | 260,80 | kg | 1,17 |
Pepř černý, celý | 1 | g | 875,00 | kg | 0,05 |
Nové koření celé | 0 | g | 633,33 | kg | 0,02 |
Bobkový list | 0 | g | 536,00 | kg | 0,02 |
Celer řapíkatý | 240 | g | 74,75 | kg | 1,79 |
Sůl kamenná | 15 | g | 19,90 | kg | 0,03 |
Ztužený tuk | 45 | g | 138,50 | kg | 0,62 |
Voda (na přípravu vývaru) | 1620 | ml | l | ||
Zahuštění - jíška: | |||||
Máslo 82% | 100 | g | 260,80 | kg | 2,61 |
Mouka hladká | 120 | g | 13,50 | kg | 0,16 |
Příloha: | |||||
Houskový knedlík | 1600 | g | 64,00 | kg | 10,24 |
Celková cena za porci bez DPH | 48,96 |