Pečená vepřová plec s bramborovými strapačkami a červeným zelím

Seznam surovin

Příprava masa (cca 2 hodiny): Nejprve oloupanou cibuli nakrájíme na tenké nudličky a vložíme ji na gastronádobu. Maso rozdělíme řezy po vlákně, na stejné díly o průměr 7cm, svážeme je drezírovacím provázkem, aby drželo tvar. Maso ochutíme solí, pepřem, lisovaným česnekem, kmínem a vložíme do gastronádoby s cibulí. Vše pečeme v troubě rozehřáté na 230 °C asi 15 minut, aby se povrch masa uzavřel. Poté podlijeme vodou, zmírníme příkon tepla na 165 °C a pečeme pomocí sondy (teploměr vpíchnutý do středu masa) suchým teplem do finální teploty ve středu masa 75 °C (cca 1,5 hodiny). Maso vyjmeme a výpek slijeme do hrnce.  

Příprava šťávy (cca 20 min): Výpek z masa v hrnci i s cibulí vyrestujeme na tuk (odvaříme veškerou vodu, až základ začne hnědnout), zmírníme příkon a restujeme ho do požadované barvy. Pokud se napaluje, zastříkneme vodou a odvaříme ji. Jakmile je barva základu tmavě hnědá, zaprášíme ho hladkou moukou a orestujeme ji pozvolna do barvy základu, asi 3 minuty. Zalijeme vývarem, rozšleháme metlou a šťávu provaříme 15–20 minut. Nakonec šťávu přecedíme a popřípadě dosolíme.

Příprava červeného zelí (cca 25 minut): Čerstvé červené zelí očištíme, zbavíme košťálu a nakrouháme ho na nudličky 5 mm široké. Na sádle v hrnci orestujeme dosklovata najemno nakrájenou cibulku spolu s anglickou slaninou. Pak přidáme zelí, mírně podlijeme vodou, ochutíme solí a dusíme „na skus". Zelí dochucujeme, až když je měkké, sirupem svařeným z cukru a octa.

Příprava bramborových strapaček polotovar (cca 30 minut): Chlazené strapačky dáme do děrovaných gastronádob a regenerujeme je v konvektomatu na Páře 80°C asi  10 minut, pak je osolíme a lehce promastíme částí sádla.  

Servírování: Na levou stranu teplého talíře servírujeme porci teplých strapaček, na pravou stranu přeložíme plátky teplého masa a ke středu servírujeme porci teplého zelí. Pokrm podlijeme šťávou.

Alergeny: 1,3,9

Název artiklu Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) Jedn. Cena za jednotku bez DPH Jedn. Kalkulovaná cena za porci bez DPH

Maso:

Vepřová plec bez kosti 100 g 136,90 kg 1,37
Sůl kamenná 15 g 19,90 kg 0,03
Pepř černý, mletý 1 g 395,00 kg 0,04
Česnek čerstvý 20 g 262,63 kg 0,53
Kmín celý 1 g 269,00 kg 0,03
Cibule žlutá 250 g 71,80 kg 1,80
Voda pitná 700 ml l

Šťáva:

Výpek z masa 0 ks ks
Mouka hladká 15 g 19,90 kg 0,03
Vepřový vývar 700 ml l

Zelí:

Zelí hlávkové, červené 1300 g 41,93 kg 5,45
Cibule žlutá 200 g 71,80 kg 1,44
Anglická slanina 200 g 237,80 kg 4,76
Cukr krystal 100 g 23,20 kg 0,23
Sůl kamenná 50 g 19,90 kg 0,10
Sádlo vepřové, škvařené 100 g 86,00 kg 0,86
Ocet vinný, bílý 100 ml 59,90 l 0,60

Bramborové strapačky:

Bramborové strapačky polotovar chlazený 1300 g 65,80 kg 8,55
Sádlo vepřové, škvařené 100 g 86,00 kg 0,86

Vepřový vývar:

Vepřové kosti 560 g 39,90 kg 2,23
Voda (na přípravu vývaru) 840 ml l
Mrkev 42 g 69,90 kg 0,29
Celer bulva 42 g 29,90 kg 0,13
Petržel kořenová 35 g 151,60 kg 0,53
Pórek 21 g 34,90 kg 0,07
Cibule žlutá 21 g 71,80 kg 0,15
Máslo 82% 11 g 205,20 kg 0,22
Pepř černý, celý 0 g 875,00 kg 0,01
Nové koření celé 0 g 526,67 kg 0,00
Bobkový list 0 g 960,00 kg 0,01
Sůl kamenná 4 g 19,90 kg 0,01
Ztužený tuk 11 g 129,50 kg 0,14
Celková cena za porci bez DPH 30,45

Render here user shopping lists

Render here shopping cart details

Render here active store id in the mobile navigation