Pečená uzená plec s hrachovou kaší a vejcem
Seznam surovinPříprava uzeného masa ( cca 120 minut): Do vroucí vody vložíme uzené maso. Přidáme očištěnou nahrubo krájenou kořenovou zeleninu, cibuli, celé koření a vaříme doměkka (cca 1 hod). Měkké uzené maso vyjmeme z vývaru, přeložíme na gastronádobu a krátce pečeme na 190 °C, aby nám vznikla na povrchu kůrka. (cca 15 minut).
Příprava kaše (cca 60 minut): Neosolený, den předem namočený hrách uvaříme doměkka. Následně propasírujeme přes cedník a vzniklé pyré ochutíme nastrouhaným česnekem, solí, čerstvě mletým pepřem a majoránkou. Konzistenci upravíme vodou z vaření hráchu.
Příprava vejce (cca 6 minut): Vejce vkládáme do horké vody a vaříme cca 6 minut (natvrdo). Vejce opatrně oloupeme. Pozor, nepřevařit - žloutek modrá. Při servírování překrojíme vejce na poloviny.
Příprava cibulky (cca 10 minut): Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na sádle dozlatova ( pozor na spálení, odstavíme z příkonu před dosažením správné barvy, vlivem teploty sádla cibulka dojde).
Servírování: Rozpečené nakrájené maso doplníme nokem hrachové kaše a vařeným vejcem. Kaši zdobíme cibulkou smaženou na sádle.
Alergeny: 3, 9
Název artiklu | Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) | Jedn. | Cena za jednotku bez DPH | Jedn. | Kalkulovaná cena za porci bez DPH |
---|---|---|---|---|---|
Maso: | |||||
Vepřové uzené plec | 5000 | g | 125,00 | kg | 62,50 |
Mrkev | 130 | g | 14,90 | kg | 0,19 |
Celer bulva | 130 | g | 0,00 | kg | 0,00 |
Petržel kořenová | 130 | g | 119,60 | kg | 1,55 |
Bobkový list | 1 | g | 960,00 | kg | 0,05 |
Nové koření | 1 | g | 633,33 | kg | 0,03 |
Černý pepř, celý | 1 | g | 875,00 | kg | 0,04 |
Cibule žlutá | 200 | g | 65,80 | kg | 1,32 |
Kaše: | |||||
Hrách žlutý, sušený | 1500 | g | 21,00 | kg | 3,15 |
Majoránka sušená | 3 | g | 1 862,50 | kg | 0,56 |
Česnek čerstvý | 45 | g | 278,42 | kg | 1,25 |
Sůl kamenná | 15 | g | 19,90 | kg | 0,03 |
Cibulka: | |||||
Sádlo vepřové, škvařené | 150 | g | 84,40 | kg | 1,27 |
Cibule žlutá | 200 | g | 65,80 | kg | 1,32 |
Doplněk: | |||||
Vejce | 10 | ks | 5,38 | ks | 5,38 |
Celková cena za porci bez DPH | 78,64 |