Kuřecí stehno na paprice s houskovými knedlíky

Seznam surovin

Příprava masa (cca 5 minut): U kuřecích stehen odsekneme sekáčkem na maso klouby.Kuřecí stehna zapečeme v konvektomatu na 180°C cca 5 minut.

Příprava masa a omáčky (cca 50 minut):  Oloupanou, očištěnou cibuli nakrájíme na malé kostičky. V hrnci ji orestujeme na másle do nazlátlé barvy, přidáme bobkový list a odstavíme na chvilku z příkonu tepla. Pak přidáme mletou papriku a na mírném teple ji lehce orestujeme (cca 5 vteřin). Poté ji ihned zalijeme  připraveným vývarem, abychom papriku nespálili. Vše zavaříme, osolíme a vložíme opečená kuřecí stehna, která pak dusíme, přikrytá poklicí, pozvolna doměkka asi 40 minut. Jakmile jsou stehna měkká, vyjmeme je a šťávu zahustíme připravenou jíškou. Jíšku přidáváme postupně, vždy ji rozmícháme metlou a zavaříme. Takto pokračujeme do finální konzistence omáčky. Během zahušťování přidáme do omáčky mléko. Omáčku provaříme 15 minut, nakonec ji zjemníme smetanou, necháme přejít varem, přecedíme na kuřecí stehna a dle potřeby dosolíme. 

Příprava světlé jíšky (cca 5 minut): Na pánvi si rozpustíme máslo a postupně přisypáváme hladkou mouku, kterou pozvolna restujeme na másle do narůžovělé barvy (asi 5 minut.) Správně připravená jíška je napěněná s lahodnou vůní po másle.

Příprava knedlíků (cca 10 minut): Knedlíky vyskládáme do děrované gastronádoby mírně potřené olejem ( nelepí se). Napařujeme na 100°C cca 5 minut, poté snížíme teplotu na 80°C a při té knedlíky udržujeme i během servírování.

Servírování: Na nahřátý talíř přeložíme dobře propařené nakrájené kynuté houskové knedlíky, doplníme je uvařeným kuřecím stehnem a přelijeme omáčkou.

Alergeny: 1,3,7,9

Název artiklu Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) Jedn. Cena za jednotku bez DPH Jedn. Kalkulovaná cena za porci bez DPH

Maso:

Kuřecí stehna s kostí bez kůže 1800 g 69,90 kg 12,58
Cibule žlutá 350 g 23,90 kg 0,84
Máslo 82% 150 g 184,80 kg 2,77
Paprika sladká 20 g 119,80 kg 0,24
Bobkový list 1 g 960,00 kg 0,05
Nové koření 1 g 526,67 kg 0,05
Mléko polotučné 1,5% 300 ml 18,30 l 0,55
Smetana 12% na vaření 300 ml 49,90 l 1,50
Sůl kamenná 20 g 19,90 kg 0,04

Kuřecí vývar:

Kuřecí skelety 540 g 29,90 kg 1,61
Voda (na přípravu vývaru) 900 ml l
Mrkev 54 g 69,90 kg 0,38
Celer bulva 54 g 29,90 kg 0,16
Petržel kořenová 45 g 151,60 kg 0,68
Cibule žlutá 63 g 71,80 kg 0,45
Pepř černý, celý 0 g 875,00 kg 0,02
Nové koření celé 0 g 526,67 kg 0,00
ztužený tuk Omega 14 g 129,50 kg 0,17

Světlá jíška:

Mouka hladká 80 g 16,80 kg 0,13
Máslo 82% 100 g 184,80 kg 1,85

Příloha:

Houskový knedlík 1600 g 63,00 kg 10,08
Celková cena za porci bez DPH 34,16

Render here user shopping lists

Render here shopping cart details

Render here active store id in the mobile navigation