Hovězí maso vařené s rajčatovou omáčkou, houskové knedlíky
Seznam surovinPříprava odvaru (cca 25 minut): Vodu s kořením přivedeme k varu, krátce povaříme a necháme vyluhovat. ( můžeme připravit i den předem - lepší vyluhování).
Příprava základu ( cca 30 minut): Oloupanou kořenovou zeleninu nakrouháme na krouhacím stroji na tenké plátky, cibuli nakrájíme nadrobno ( nebo taktéž nakrouhám na stroji. Na pánvi na másle nejdříve orestujeme kořenovou zeleninu doměkka, poté přidáme cibuli a dále pozvolna restujeme do jemného zabarvení. Přidáme protlak a opět pozvolna restujeme, takže se změní barva protlaku do jasně červené lesklé barvy. Poté zasypeme cukrem, přidáme ocet ten musíme odpařit. Nakonec přidáme přecezený odvar z koření, vývar, sůl a vaříme cca 30 minut, aby se nám chutě prolnuly. Omáčku zahustíme dle potřeby studenou jíškou, rozmícháme a přecedíme. Dle potřeby dochutíme.
Příprava jíšky (cca 10 minut): Z másla a mouky připravíme světlou jíšku.
Příprava masa (cca 120 minut): Očištěné, provázkem svázané maso vložíme do vroucí osolené vody se zeleninou a kořením. Vaříme pozvolným varem doměkka. Po vychladnutí z masa odstraníme provázek. Dle potřeby krájíme na porce a regenerujeme je.
Příprava knedlíků (cca 10 minut): Knedlíky vyskládáme do děrované gastronádoby mírně potřené olejem ( nelepí se). Napařujeme na 100°C cca 5 minut, poté snížíme teplotu na 80°C a při té knedlíky udržujeme i během servírování.
Servírování: Na levou stranu talíře přeložíme porci napařených knedlíků, na pravou stranu servírujeme měkké napařené maso přelité horkou omáčkou.
Alergeny: 1, 3, 7, 9
Název artiklu | Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) | Jedn. | Cena za jednotku bez DPH | Jedn. | Kalkulovaná cena za porci bez DPH |
---|---|---|---|---|---|
Základ: | |||||
Máslo 82% | 100 | g | 260,80 | kg | 2,61 |
Cibule žlutá | 125 | g | 25,90 | kg | 0,32 |
Mrkev | 125 | g | 44,90 | kg | 0,56 |
Petržel kořen | 60 | g | 119,60 | kg | 0,72 |
Celer bulva | 60 | g | 29,90 | kg | 0,18 |
Rajčatový protlak dvojitý | 120 | g | 106,43 | kg | 1,28 |
Odvar: | |||||
Nové koření | 1 | g | 633,33 | kg | 0,06 |
Pepř černý, celý | 1 | g | 815,00 | kg | 0,08 |
Bobkový list | 1 | g | 1 299,20 | kg | 0,06 |
Skořice celá | 2 | g | 636,00 | kg | 0,10 |
Jíška: | |||||
Mouka hladká | 100 | g | 12,80 | kg | 0,13 |
Máslo 82% | 80 | g | 260,80 | kg | 2,09 |
Maso: | |||||
Hovězí maso přední | 1500 | g | 249,90 | kg | 37,49 |
Pepř černý, celý | 1 | g | 815,00 | kg | 0,04 |
Nové koření | 1 | g | 633,33 | kg | 0,03 |
Sůl kamenná | 10 | g | 20,10 | kg | 0,02 |
Cibule žlutá | 150 | g | 25,90 | kg | 0,39 |
Ocet kvasný | 20 | ml | 9,70 | l | 0,02 |
Cukr krupice | 50 | g | 15,50 | kg | 0,08 |
Příloha: | |||||
Houskové knedlíky | 1600 | g | 64,50 | kg | 10,32 |
Celková cena za porci bez DPH | 56,57 |