Hovězí maso vařené s rajčatovou omáčkou, houskové knedlíky
Seznam surovinPříprava odvaru (cca 25 minut): Vodu s kořením přivedeme k varu, krátce povaříme a necháme vyluhovat. ( můžeme připravit i den předem - lepší vyluhování).
Příprava základu ( cca 30 minut): Oloupanou kořenovou zeleninu nakrouháme na krouhacím stroji na tenké plátky, cibuli nakrájíme nadrobno ( nebo taktéž nakrouhám na stroji. Na pánvi na másle nejdříve orestujeme kořenovou zeleninu doměkka, poté přidáme cibuli a dále pozvolna restujeme do jemného zabarvení. Přidáme protlak a opět pozvolna restujeme, takže se změní barva protlaku do jasně červené lesklé barvy. Poté zasypeme cukrem, přidáme ocet ten musíme odpařit. Nakonec přidáme přecezený odvar z koření, vývar, sůl a vaříme cca 30 minut, aby se nám chutě prolnuly. Omáčku zahustíme dle potřeby studenou jíškou, rozmícháme a přecedíme. Dle potřeby dochutíme.
Příprava jíšky (cca 10 minut): Z másla a mouky připravíme světlou jíšku.
Příprava masa (cca 120 minut): Očištěné, provázkem svázané maso vložíme do vroucí osolené vody se zeleninou a kořením. Vaříme pozvolným varem doměkka. Po vychladnutí z masa odstraníme provázek. Dle potřeby krájíme na porce a regenerujeme je.
Příprava knedlíků (cca 10 minut): Knedlíky vyskládáme do děrované gastronádoby mírně potřené olejem ( nelepí se). Napařujeme na 100°C cca 5 minut, poté snížíme teplotu na 80°C a při té knedlíky udržujeme i během servírování.
Servírování: Na levou stranu talíře přeložíme porci napařených knedlíků, na pravou stranu servírujeme měkké napařené maso přelité horkou omáčkou.
Alergeny: 1, 3, 7, 9
Název artiklu | Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) | Jedn. | Cena za jednotku bez DPH | Jedn. | Kalkulovaná cena za porci bez DPH |
---|---|---|---|---|---|
Základ: | |||||
Máslo 82% | 100 | g | 302,00 | kg | 3,02 |
Cibule žlutá | 125 | g | 17,50 | kg | 0,22 |
Mrkev | 125 | g | 16,90 | kg | 0,21 |
Petržel kořen | 60 | g | 119,60 | kg | 0,72 |
Celer bulva | 60 | g | 0,00 | kg | 0,00 |
Rajčatový protlak dvojitý | 120 | g | 120,71 | kg | 1,45 |
Odvar: | |||||
Nové koření | 1 | g | 633,33 | kg | 0,06 |
Pepř černý, celý | 1 | g | 875,00 | kg | 0,09 |
Bobkový list | 1 | g | 1 240,00 | kg | 0,06 |
Skořice celá | 2 | g | 636,00 | kg | 0,10 |
Jíška: | |||||
Mouka hladká | 100 | g | 16,30 | kg | 0,16 |
Máslo 82% | 80 | g | 302,00 | kg | 2,42 |
Maso: | |||||
Hovězí maso přední | 1500 | g | 0,00 | kg | 0,00 |
Pepř černý, celý | 1 | g | 875,00 | kg | 0,04 |
Nové koření | 1 | g | 633,33 | kg | 0,03 |
Sůl kamenná | 10 | g | 19,90 | kg | 0,02 |
Cibule žlutá | 150 | g | 17,50 | kg | 0,26 |
Ocet kvasný | 20 | ml | 10,50 | l | 0,02 |
Cukr krupice | 50 | g | 18,40 | kg | 0,09 |
Příloha: | |||||
Houskové knedlíky | 1600 | g | 64,00 | kg | 10,24 |
Celková cena za porci bez DPH | 19,21 |