Hovězí maso vařené s rajčatovou omáčkou, houskové knedlíky

Seznam surovin

Příprava odvaru (cca 25 minut): Vodu s kořením přivedeme k varu, krátce povaříme a necháme vyluhovat. ( můžeme připravit i den předem - lepší vyluhování).

Příprava základu ( cca 30 minut): Oloupanou kořenovou zeleninu nakrouháme na krouhacím stroji na tenké plátky, cibuli nakrájíme nadrobno ( nebo taktéž nakrouhám na stroji. Na pánvi na másle nejdříve orestujeme kořenovou zeleninu doměkka, poté přidáme cibuli a dále pozvolna restujeme do jemného zabarvení. Přidáme protlak a opět pozvolna restujeme, takže se změní barva protlaku do jasně červené lesklé barvy. Poté zasypeme cukrem, přidáme ocet ten musíme odpařit. Nakonec přidáme přecezený odvar z koření, vývar, sůl a vaříme cca 30 minut, aby se nám chutě prolnuly. Omáčku zahustíme dle potřeby studenou jíškou, rozmícháme a přecedíme. Dle potřeby dochutíme.

Příprava jíšky (cca 10 minut): Z másla a mouky připravíme světlou jíšku.

Příprava masa (cca 120 minut): Očištěné, provázkem svázané maso vložíme do vroucí osolené vody se zeleninou a kořením. Vaříme pozvolným varem doměkka. Po vychladnutí z masa odstraníme provázek. Dle potřeby krájíme na porce a regenerujeme je.

Příprava knedlíků (cca 10 minut): Knedlíky vyskládáme do děrované gastronádoby mírně potřené olejem ( nelepí se). Napařujeme na 100°C cca 5 minut, poté snížíme teplotu na 80°C a při té knedlíky udržujeme i během servírování.

Servírování: Na levou stranu talíře přeložíme porci napařených knedlíků, na pravou stranu servírujeme měkké napařené maso přelité horkou omáčkou.

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Název artiklu Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) Jedn. Cena za jednotku bez DPH Jedn. Kalkulovaná cena za porci bez DPH

Základ:

Máslo 82% 100 g 257,20 kg 2,57
Cibule žlutá 125 g 17,50 kg 0,22
Mrkev 125 g 14,90 kg 0,19
Petržel kořen 60 g 119,60 kg 0,72
Celer bulva 60 g 0,00 kg 0,00
Rajčatový protlak dvojitý 120 g 127,86 kg 1,53

Odvar:

Nové koření 1 g 633,33 kg 0,06
Pepř černý, celý 1 g 875,00 kg 0,09
Bobkový list 1 g 1 596,00 kg 0,08
Skořice celá 2 g 636,00 kg 0,10

Jíška:

Mouka hladká 100 g 16,30 kg 0,16
Máslo 82% 80 g 257,20 kg 2,06

Maso:

Hovězí maso přední 1500 g 204,90 kg 30,74
Pepř černý, celý 1 g 875,00 kg 0,04
Nové koření 1 g 633,33 kg 0,03
Sůl kamenná 10 g 19,90 kg 0,02
Cibule žlutá 150 g 17,50 kg 0,26
Ocet kvasný 20 ml 10,10 l 0,02
Cukr krupice 50 g 17,90 kg 0,09

Příloha:

Houskové knedlíky 1600 g 64,00 kg 10,24
Celková cena za porci bez DPH 49,22

Render here user shopping lists

Render here shopping cart details

Render here active store id in the mobile navigation