Bramborové šišky s mákem
Seznam surovinPříprava těsta (cca 45 minut): Den předem si uvaříme neoloupané brambory. Po uvaření, ještě teplé brambory oloupeme. Brambory tak lépe odpaří vodu a těsto se nám lépe zpracovává. Druhý den brambory nastrouháme na jemném struhadle. Bramborové těsto je vhodné zpracovávat ve větší nádobě. Nastrouhané brambory lehce prsty promneme s krupičkou, směs tak promísíme. Pak přidáme vejce a sůl, opět lehce promícháme v těsto. Nemačkáme jej, neboť by nám začalo řídnout. Zpracované těsto je stále částečně sypké. Po částech těsto zpracováváme a tvarujeme z něj šišky. Šišky vkládáme do vroucí, osolené vody. Vaříme je pozvolna dle velikosti cca 4 minuty. Vařené šišky vyplavou na povrch. Pomocí podběráku je vyjmeme a vložíme do nádoby s rozpuštěným máslem. Můžeme také vařit v konvektomatu vyskládané na pomaštěné děrované gastronádobě na program pára 100°C, cca 12 minut.
Příprava máku: Mletý mák smícháme s moučkovým cukrem.
Servírování: Šišky servírujeme na nahřátém talíři, hustě sypané směsí máku a cukru, přelité rozpuštěným máslem.
Alergeny: 1, 3, 7
Název artiklu | Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) | Jedn. | Cena za jednotku bez DPH | Jedn. | Kalkulovaná cena za porci bez DPH |
---|---|---|---|---|---|
Šišky: | |||||
Brambory varný typ B | 2000 | g | 0,00 | kg | 0,00 |
Krupička jemná | 600 | g | 38,25 | kg | 2,30 |
Vejce | 120 | ks | 5,31 | ks | 63,66 |
Sůl kamenná | 20 | g | 19,90 | kg | 0,04 |
Posyp: | |||||
Mák modrý mletý | 80 | g | 199,50 | kg | 1,60 |
Cukr moučkový | 120 | g | 17,40 | kg | 0,21 |
Máslo 82% | 300 | g | 260,80 | kg | 7,82 |
Celková cena za porci bez DPH | 75,62 |