Bavorské vdolečky
Seznam surovinPříprava kvásku (cca 5 minut): Droždí promícháme s trochou cukru. Přidáme malé množství teplého mléka, lžíci prosáté polohrubé mouky a vymícháme v řídké těstíčko - kvásek a necháme ho vykynout při teplotě 37°C.
Příprava těsta (cca 30 minut): Jakmile je kvásek vykynutý, můžeme zadělávat těsto. Mléko si přihřejeme na 37°C. Do zbylého množství mouky přidáme sůl, cukr, jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu a s pomocí háku promícháme na rychlost 1 nebo 2. Do mouky přidáme vejce, rozpuštěné vlahé sádlo, vykynutý kvásek, rum a postupňě přiléváme teplé mléko do uplného zapracování, podobu asi 15 minut, v hladké, měkké, vláčné a nelepící se těsto. Vypracované těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme ho vykynout v kynárně nebo na místě o teplotě 37°C. Správně nakynuté těsto by mělo nabýt o cca 1/3 svého původního objemu. Zkoušku nakynutého těsta si provedeme dotykem prstu, který nám vytvoří v těstě důlek a těsto se nevrací zpět do původního tvaru.
Zpracování těsta (cca 90 minut): Vykynuté těsto navážíme na 40g kousky, vytvarujeme koule, na necháme je opět dobře nakynout na moukou posypaném plátýnku nebo utěrce. Po vykynutí každou kouli stlačíme, ve středu palcem vytvoříme důlek. Vdolky pozvolna smažíme v oleji na 140 °C, nejprve důlkem dolů. Jakmile je povrch zlatavý, vdolek otáčíme, a dosmažíme. Na prvním vdolku si provedeme zkoušku, zda máme správnou teplotu oleje. Usmažený vdolek musí mít zlatavou barvu a uvnitř nesmí být syrový. Usmažené vdolky vyjmeme podběrákem na papírovou kuchyňskou utěrku, a necháme okapat.
Dohotovení vdolků (cca 10 minut): Povidla si dochutíme mletou skořicí a rumem. Na usmažené vdolky cukrářským sáčkem s hladkou koncovkou, dáme povidla, která posypeme strouhaným tvarohem. Vdolek zdobíme dobře ušlehanou smetanou - taktéž cukrářským sáčkem a před servírováním je posypeme moučkovým cukrem. Skořicový cukr si připravíme smícháním moučkového cukr s mletou skořicí.
Servírování: Vdolky podáváme vlahé na teplém talíři dekorovaným skořicovým cukrem.
Alergeny: 1,3,7
Název artiklu | Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) | Jedn. | Cena za jednotku bez DPH | Jedn. | Kalkulovaná cena za porci bez DPH |
---|---|---|---|---|---|
Těsto: | |||||
Droždí čerstvé | 50 | g | 53,90 | kg | 0,27 |
Cukr krupice | 125 | g | 20,79 | kg | 0,26 |
Mléko 1,5% | 400 | ml | 15,90 | l | 0,64 |
Mouka polohrubá (výběrová) | 1000 | g | 13,50 | kg | 1,35 |
Vejce | 2 | ks | 9,80 | ks | 1,96 |
Citron na kůru | 50 | g | 35,80 | kg | 0,18 |
Sůl kamenná | 10 | g | 19,90 | kg | 0,02 |
Tuzemák | 50 | ml | 207,00 | l | 1,04 |
Sádlo vepřové, škvařené | 115 | g | 84,40 | kg | 0,97 |
Náplň: | |||||
Povidla švestková bez jablek | 400 | g | 265,56 | kg | 10,62 |
Skořice mletá | 1 | g | 316,00 | kg | 0,03 |
Tuzemák | 30 | ml | 207,00 | l | 0,62 |
Skořicový cukr: | |||||
Cukr moučkový (na posypání) | 50 | g | 17,60 | kg | 0,09 |
Skořice mletá (na posypání) | 1 | g | 316,00 | kg | 0,03 |
Doplňky: | |||||
Tvaroh tvrdý na strouhání | 250 | g | 149,50 | kg | 3,74 |
Smetana 33% | 250 | ml | 111,60 | l | 2,79 |
Cukr moučkový (na posypání) | 30 | g | 17,60 | kg | 0,05 |
Olej na smažení | 500 | ml | 37,80 | l | 1,89 |
Celková cena za porci bez DPH | 26,54 |