Polévka čočková s klobásou
Seznam surovinPříprava polévky (cca 30 minut): Čočku přebereme a propereme v několikrát měněné vodě. Poté dáme do hrnce, zalijeme vodou a necháme 2 hodiny namočit. Pozvolna ji uvaříme ve stejné vodě doměkka. Po uvaření čočku scedíme a odvar z vaření uchováme. Na sádle orestujme dorůžova nadrobno nakrájenou cibuli, poté ji zasypeme moukou a několik minut ji na mírném teple opražíme. Připravíme tak světlou zásmažku, ve které orestujeme posléze i papriku. Opatrně ji na mírném teple restujeme, aby se paprika nespálila a celou zásmažku zalijeme následně vodou z vařené čočky. Důkladně polévku rozšleháme metlou a necháme provářet 20min. Ke konci varu vložíme do polévky uvařenou čočku a orestované plátky klobásy (několik kousků klobásy si ponecháme pro servis polévky). Dochutíme solí, česnekem, pepřem a majoránkou.
Servírování: Polévku servírujeme v nahřátém talíři. Navrch ji doplníme opečenou klobásou.
Alergeny: 1
| Název artiklu | Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) | Jedn. | Cena za jednotku bez DPH | Jedn. | Kalkulovaná cena za porci bez DPH |
|---|---|---|---|---|---|
| Čočka | 300 | g | 45,80 | kg | 1,37 |
| Sádlo škvařené | 100 | g | 75,60 | kg | 0,76 |
| Cibule žlutá | 150 | g | 65,80 | kg | 0,99 |
| Mouka hladká | 150 | g | 20,60 | kg | 0,31 |
| Paprika mletá | 10 | g | 413,21 | kg | 0,41 |
| Pepř černý, mletý | 0 | g | 825,00 | kg | 0,01 |
| Česnek čerstvý | 20 | g | 262,63 | kg | 0,53 |
| Majoránka čerstvá | 10 | g | 171,60 | kg | 0,17 |
| Sůl kamenná | 30 | g | 21,90 | kg | 0,07 |
| Klobása | 300 | g | 156,25 | kg | 4,69 |
| Voda na vaření | 2400 | ml | l | ||
| Celková cena za porci bez DPH | 9,30 |