Polévka čočková s klobásou
Seznam surovinPříprava polévky (cca 30 minut): Čočku přebereme a propereme v několikrát měněné vodě. Poté dáme do hrnce, zalijeme vodou a necháme 2 hodiny namočit. Pozvolna ji uvaříme ve stejné vodě doměkka. Po uvaření čočku scedíme a odvar z vaření uchováme. Na sádle orestujme dorůžova nadrobno nakrájenou cibuli, poté ji zasypeme moukou a několik minut ji na mírném teple opražíme. Připravíme tak světlou zásmažku, ve které orestujeme posléze i papriku. Opatrně ji na mírném teple restujeme, aby se paprika nespálila a celou zásmažku zalijeme následně vodou z vařené čočky. Důkladně polévku rozšleháme metlou a necháme provářet 20min. Ke konci varu vložíme do polévky uvařenou čočku a orestované plátky klobásy (několik kousků klobásy si ponecháme pro servis polévky). Dochutíme solí, česnekem, pepřem a majoránkou.
Servírování: Polévku servírujeme v nahřátém talíři. Navrch ji doplníme opečenou klobásou.
Alergeny: 1
Název artiklu | Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) | Jedn. | Cena za jednotku bez DPH | Jedn. | Kalkulovaná cena za porci bez DPH |
---|---|---|---|---|---|
Čočka | 300 | g | 46,40 | kg | 1,39 |
Sádlo škvařené | 100 | g | 84,40 | kg | 0,84 |
Cibule žlutá | 150 | g | 65,80 | kg | 0,99 |
Mouka hladká | 150 | g | 20,90 | kg | 0,31 |
Paprika mletá | 10 | g | 236,00 | kg | 0,24 |
Pepř černý, mletý | 0 | g | 420,00 | kg | 0,00 |
Česnek čerstvý | 20 | g | 278,42 | kg | 0,56 |
Majoránka čerstvá | 10 | g | 183,60 | kg | 0,18 |
Sůl kamenná | 30 | g | 19,90 | kg | 0,06 |
Klobása | 300 | g | 174,75 | kg | 5,24 |
Voda na vaření | 2400 | ml | l | ||
Celková cena za porci bez DPH | 9,82 |