Kuřecí vývar se zeleninou a pohankou
Seznam surovinPříprava polévky (cca 3,5 hodiny): Část očištěné, omyté zeleniny nakrájíme na hrubší kusy a orestujeme na 100% tuku lehce do barvy. Orestovanou zeleninu zalijeme studenou vodou, přidáme očištěné, omyté kuře, osolíme a zprudka zavaříme. Pěnu, která se vytváří na povrchu pomocí naběračky sebereme / jsou to vysrážené bílkoviny, které by nám vývar zakalily /. Zmírníme příkon tepla a dále vývar jen " vaříme táhnutím ", to znamená, že se na hladině občas objeví bublina. Přidáme celé koření ( uzavřené v plátýnku či sítku) a vaříme asi 3 hodiny. Pak vývar pamalu přecedíme, nejlépe naběračkou přes plátýnko, aby se nám nezakalil. Maso z kuřete obereme a překrájíme na menší kostky. Zbylou část zeleniny nakrájíme na tenké nudličky a orestujeme na másle doměkka a přidáme společně s nakrájeným masem do vývaru.
Příprava pohanky ( cca 20 minut): Vodu osolíme a zavaříme. Nasypeme pohanku a vaříme doměkka. Scedíme a propláchneme studenou vodou.
Příprava doplňku (cca 5 minut): Omyté a otrhané lístky petržele nakrájíme na jemné nudličky, které vkládáme do polévky při servírování.
Alergeny: 1,3,7,9
Název artiklu | Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) | Jedn. | Cena za jednotku bez DPH | Jedn. | Kalkulovaná cena za porci bez DPH |
---|---|---|---|---|---|
Vývar: | |||||
Kuře celé | 600 | g | 89,00 | kg | 5,34 |
Sůl kamenná | 20 | g | 19,90 | kg | 0,04 |
Nové koření | 1 | g | 633,33 | kg | 0,03 |
Pepř černý, celý | 1 | g | 1 748,33 | kg | 0,09 |
Mrkev | 100 | g | 49,90 | kg | 0,50 |
Cibule žlutá | 50 | g | 65,80 | kg | 0,33 |
Celer bulva | 100 | g | 0,00 | kg | 0,00 |
Tuk 100% | 100 | g | 129,50 | kg | 1,30 |
Máslo 82% | 50 | g | 260,80 | kg | 1,30 |
Voda | 2800 | ml | l | ||
Pohanka: | |||||
Pohanka | 200 | g | 79,73 | kg | 1,59 |
Sůl kamenná | 10 | g | 19,90 | kg | 0,02 |
Voda na uvaření pohanky | 5000 | ml | l | ||
Doplněk: | |||||
Petržel listová | 30 | g | 149,90 | kg | 0,45 |
Celková cena za porci bez DPH | 10,99 |