Kulajda s hříbky
Seznam surovinPříprava polévky (cca 30 minut): Z másla a mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji vývarem, rozšleháme, ochutíme solí, drceným kmínem a prováříme 20 minut. Oloupané, očištěné brambory nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky. Vaříme je doměkka. Ke konci varu přidáme mléko, sterilovaný kopr a na másle orestované nakrájené hříbky. Ochutíme svařeným octem s cukrem. Nakonec zjemníme smetanou a krátce povaříme.
Pošírované vejce (cca 5minut): Do kastrůlku dáme vodu (výška vody cca 15 cm), ochutíme octem, solí a přivedeme těsně pod bod varu. Vejce vyklepneme do naběračky a pozvolna lijeme do ochucené vody. Vaříme táhnutím tak, aby bílek byl pevný a žloutek měkký (cca 3-4 minuty). Poté vejce vyjmeme děrovaným podběráčkem a servírujeme.
Alergeny: 1,3,9
| Název artiklu | Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) | Jedn. | Cena za jednotku bez DPH | Jedn. | Kalkulovaná cena za porci bez DPH |
|---|---|---|---|---|---|
Jíška: | |||||
| Máslo 82% | 80 | g | 235,60 | kg | 1,88 |
| Mouka hladká | 100 | g | 14,40 | kg | 0,14 |
Polévka: | |||||
| Hovězí vývar | 2000 | ml | l | ||
| Brambory varný typ B | 500 | g | 18,90 | kg | 0,95 |
| Kmín mletý | 0 | g | 344,64 | kg | 0,00 |
| Sůl kamenná | 20 | g | 21,90 | kg | 0,04 |
| Mléko 1,5% | 300 | ml | 17,60 | l | 0,53 |
| Kopr sterilovaný | 100 | g | 120,77 | kg | 1,21 |
| Hříbky čerstvé | 300 | g | 263,00 | kg | 7,89 |
| Máslo 82% | 75 | g | 235,60 | kg | 1,77 |
| Smetana 30 % | 200 | ml | 131,60 | l | 2,63 |
Svařený ocet: | |||||
| Ocet kvasný | 50 | ml | 9,90 | l | 0,05 |
| Cukr krystal | 50 | g | 15,90 | kg | 0,08 |
Pošírované vejce: | |||||
| Sůl kamenná | 20 | g | 21,90 | kg | 0,04 |
| Ocet kvasný | 30 | ml | 9,90 | l | 0,03 |
| Vejce | 10 | ks | 6,47 | ks | 6,47 |
| Voda | 1000 | ml | l | ||
| Kopr čerstvý | 10 | g | 399,00 | kg | 0,40 |
Hovězí vývar: | |||||
| Hovězí kosti | 1600 | g | 73,00 | kg | 11,68 |
| Mrkev | 200 | g | 55,90 | kg | 1,12 |
| Celer bulva | 200 | g | 16,90 | kg | 0,34 |
| Petržel kořenová | 200 | g | 103,60 | kg | 2,07 |
| Pórek | 140 | g | kg | ||
| Cibule | 240 | g | 65,80 | kg | 1,58 |
| Pepř černý celý | 0 | g | 795,00 | kg | 0,03 |
| Nové koření celé | 0 | g | 566,67 | kg | 0,01 |
| Bobkový list | 0 | g | 476,00 | kg | 0,01 |
| Sůl kamenná | 14 | g | 21,90 | kg | 0,03 |
| Ztužený tuk | 30 | g | 104,50 | kg | 0,31 |
| Voda (na přípravu vývaru) | 2400 | ml | l | ||
| Celková cena za porci bez DPH | 41,30 |