Kulajda s hříbky
Seznam surovinPříprava polévky (cca 30 minut): Z másla a mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji vývarem, rozšleháme, ochutíme solí, drceným kmínem a prováříme 20 minut. Oloupané, očištěné brambory nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky. Vaříme je doměkka. Ke konci varu přidáme mléko, sterilovaný kopr a na másle orestované nakrájené hříbky. Ochutíme svařeným octem s cukrem. Nakonec zjemníme smetanou a krátce povaříme.
Pošírované vejce (cca 5minut): Do kastrůlku dáme vodu (výška vody cca 15 cm), ochutíme octem, solí a přivedeme těsně pod bod varu. Vejce vyklepneme do naběračky a pozvolna lijeme do ochucené vody. Vaříme táhnutím tak, aby bílek byl pevný a žloutek měkký (cca 3-4 minuty). Poté vejce vyjmeme děrovaným podběráčkem a servírujeme.
Alergeny: 1,3,9
Název artiklu | Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) | Jedn. | Cena za jednotku bez DPH | Jedn. | Kalkulovaná cena za porci bez DPH |
---|---|---|---|---|---|
Jíška: | |||||
Máslo 82% | 80 | g | 260,80 | kg | 2,09 |
Mouka hladká | 100 | g | 13,50 | kg | 0,14 |
Polévka: | |||||
Hovězí vývar | 2000 | ml | l | ||
Brambory varný typ B | 500 | g | 0,00 | kg | 0,00 |
Kmín mletý | 0 | g | 272,00 | kg | 0,00 |
Sůl kamenná | 20 | g | 19,90 | kg | 0,04 |
Mléko 1,5% | 300 | ml | 15,45 | l | 0,46 |
Kopr sterilovaný | 100 | g | 57,92 | kg | 0,58 |
Hříbky čerstvé | 300 | g | 263,00 | kg | 7,89 |
Máslo 82% | 75 | g | 260,80 | kg | 1,96 |
Smetana 30 % | 200 | ml | 118,00 | l | 2,36 |
Svařený ocet: | |||||
Ocet kvasný | 50 | ml | 9,90 | l | 0,05 |
Cukr krystal | 50 | g | 18,40 | kg | 0,09 |
Pošírované vejce: | |||||
Sůl kamenná | 20 | g | 19,90 | kg | 0,04 |
Ocet kvasný | 30 | ml | 9,90 | l | 0,03 |
Vejce | 10 | ks | 5,38 | ks | 5,38 |
Voda | 1000 | ml | l | ||
Kopr čerstvý | 10 | g | 0,00 | kg | 0,00 |
Hovězí vývar: | |||||
Hovězí kosti | 1600 | g | 54,90 | kg | 8,78 |
Mrkev | 200 | g | 16,90 | kg | 0,34 |
Celer bulva | 200 | g | 0,00 | kg | 0,00 |
Petržel kořenová | 200 | g | 119,60 | kg | 2,39 |
Pórek | 140 | g | kg | ||
Cibule | 240 | g | 65,80 | kg | 1,58 |
Pepř černý celý | 0 | g | 875,00 | kg | 0,04 |
Nové koření celé | 0 | g | 633,33 | kg | 0,01 |
Bobkový list | 0 | g | 596,00 | kg | 0,01 |
Sůl kamenná | 14 | g | 19,90 | kg | 0,03 |
Ztužený tuk | 30 | g | 138,50 | kg | 0,42 |
Voda (na přípravu vývaru) | 2400 | ml | l | ||
Celková cena za porci bez DPH | 34,70 |