Spaghetti Bolognese
Seznam surovinPříprava těstovin (cca 30 minut): Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě, za občasného míchání po dobu 10 min na skus. Těstoviny vyjmeme z vroucí vody a rozprostřeme do maximálně 10cm výšky. Těstoviny promastíme olejem a necháme, za občasného promíchávání vychladnout.
Příprava boloňského ragú (cca 150 minut): V malém kastrůlku uděláme svar z nového koření, černého pepře a bobkového listua po zavaření dáme stranou louhovat. Použijeme později na ochucení. Na malé kostičky cca 5 mm velké nakrájíme mrkev, řapíkatý celer a cibuli. Zeleninu osmahneme na oleji doměkka. Přidáme jemně nasekaný česnek s protlakem a necháme zpěnit. Poté vložíme mleté hovězí maso a orestujeme. Mleté maso se musí důkladně rozmíchat, aby v ragú nebyly hrudky.Následně zalijeme bílým vínem a necháme odpařit. Nakonec vše zalijeme drcenými rajčaty.Dochutíme cukrem, solí a dusíme na nízký výkon cca dvě hodiny. Podle potřeby můžeme podlít vývarem. Ke konci dušení přilejeme odvar z vylouhovaného koření, dochutíme solí a oregánem. Ragú by mělo být hustší konzistence, výrazné masovo rajčatové chuti. Před servírováním smícháme těstoviny s ragú.
Servírování: Těstoviny prohřejeme přes cedník ve vroucí vodě a okapané prohodíme na pánvi spolu s ohřátým ragú a nahrubo trhanou bazalkou. Podáváme se strouhaným či hoblovaným sýrem Grana Padano.
Alergeny: 1,7,9
Název artiklu | Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) | Jedn. | Cena za jednotku bez DPH | Jedn. | Kalkulovaná cena za porci bez DPH |
---|---|---|---|---|---|
Těstoviny: | |||||
Spaghetti | 800 | g | 39,90 | kg | 3,19 |
Sůl kamenná | 100 | g | 19,90 | kg | 0,20 |
Olej olivový extra panenský | 100 | ml | 299,00 | l | 2,99 |
Boloňské ragú: | |||||
Hovězí mleté maso 20 % tuku | 800 | g | 189,90 | kg | 15,19 |
Cibule žlutá | 260 | g | 17,50 | kg | 0,46 |
Mrkev | 110 | g | 14,90 | kg | 0,16 |
Celer řapíkatý | 100 | g | 74,75 | kg | 0,75 |
Cukr krupice | 50 | g | 19,99 | kg | 0,10 |
Rajčatový protlak dvojitý | 300 | g | 306,92 | kg | 9,21 |
Rajčata drcená | 1300 | g | 59,60 | kg | 7,75 |
Sůl kamenná | 10 | g | 19,90 | kg | 0,02 |
Bobkový list | 2 | g | 960,00 | kg | 0,19 |
Nové koření | 5 | g | 633,33 | kg | 0,32 |
Olej rostlinný | 100 | ml | 33,40 | l | 0,33 |
Česnek čerstvý | 100 | g | 169,90 | kg | 1,70 |
Oregano sušené | 10 | g | 2 300,00 | kg | 2,30 |
Tymian sušený | 5 | g | 1 064,29 | kg | 0,53 |
Víno bílé, suché | 100 | ml | 45,00 | l | 0,45 |
Pepř černý celý | 5 | g | 875,00 | kg | 0,44 |
Vývar hovězí | 500 | ml | l | ||
Vývar hovězí: | |||||
Hovězí kosti | 400 | g | 54,90 | kg | 2,20 |
Mrkev | 50 | g | 14,90 | kg | 0,07 |
Celer bulva | 50 | g | 0,00 | kg | 0,00 |
Petržel kořenová | 50 | g | 119,60 | kg | 0,60 |
Pórek | 35 | g | kg | ||
Cibule | 60 | g | 17,50 | kg | 0,11 |
Pepř černý celý | 0 | g | 875,00 | kg | 0,01 |
Nové koření celé | 0 | g | 633,33 | kg | 0,00 |
Bobkový list | 0 | g | 596,00 | kg | 0,00 |
Sůl kamenná | 4 | g | 19,90 | kg | 0,01 |
Ztužený tuk | 8 | g | 138,50 | kg | 0,10 |
Voda (na přípravu vývaru) | 600 | ml | l | ||
Doplněk: | |||||
Grana Padano sýr | 100 | g | 279,90 | kg | 2,80 |
Bazalka čerstvá | 140 | g | 649,00 | kg | 9,09 |
Celková cena za porci bez DPH | 61,26 |