Spaghetti Bolognese

Seznam surovin

Příprava těstovin (cca 30 minut): Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě, za občasného míchání po dobu 10 min na skus. Těstoviny vyjmeme z vroucí vody a rozprostřeme do maximálně 10cm výšky. Těstoviny promastíme olejem a necháme, za občasného promíchávání vychladnout.

Příprava boloňského ragú (cca 150 minut): V malém kastrůlku uděláme svar z nového koření, černého pepře a bobkového listua po zavaření dáme stranou louhovat. Použijeme později na ochucení.  Na malé kostičky cca 5 mm velké nakrájíme mrkev, řapíkatý celer a cibuli. Zeleninu osmahneme na oleji doměkka. Přidáme jemně nasekaný česnek s protlakem a necháme zpěnit. Poté vložíme mleté hovězí maso a orestujeme. Mleté maso se musí důkladně rozmíchat, aby v ragú nebyly hrudky.Následně zalijeme bílým vínem a necháme odpařit. Nakonec vše zalijeme drcenými rajčaty.Dochutíme cukrem, solí a dusíme na nízký výkon cca dvě hodiny. Podle potřeby můžeme podlít vývarem. Ke konci dušení přilejeme odvar z vylouhovaného koření, dochutíme solí a oregánem. Ragú by mělo být hustší konzistence, výrazné masovo rajčatové chuti. Před servírováním smícháme těstoviny s ragú.

Servírování: Těstoviny prohřejeme přes cedník ve vroucí vodě a okapané prohodíme na pánvi spolu s ohřátým ragú a nahrubo trhanou bazalkou. Podáváme se strouhaným či hoblovaným sýrem Grana Padano.

Alergeny: 1,7,9

Název artiklu Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) Jedn. Cena za jednotku bez DPH Jedn. Kalkulovaná cena za porci bez DPH

Těstoviny:

Spaghetti 800 g 41,80 kg 3,34
Sůl kamenná 100 g 20,10 kg 0,20
Olej olivový extra panenský 100 ml 209,00 l 2,09

Boloňské ragú:

Hovězí mleté maso 20 % tuku 800 g 273,00 kg 21,84
Cibule žlutá 260 g 65,80 kg 1,71
Mrkev 110 g 44,90 kg 0,49
Celer řapíkatý 100 g 105,80 kg 1,06
Cukr krupice 50 g 15,40 kg 0,08
Rajčatový protlak dvojitý 300 g 330,00 kg 9,90
Rajčata drcená 1300 g 59,60 kg 7,75
Sůl kamenná 10 g 20,10 kg 0,02
Bobkový list 2 g 1 520,00 kg 0,30
Nové koření 5 g 633,33 kg 0,32
Olej rostlinný 100 ml 36,90 l 0,37
Česnek čerstvý 100 g 99,90 kg 1,00
Oregano sušené 10 g 1 380,00 kg 1,38
Tymian sušený 5 g 964,29 kg 0,48
Víno bílé, suché 100 ml 43,30 l 0,43
Pepř černý celý 5 g 995,00 kg 0,50
Vývar hovězí 500 ml l

Vývar hovězí:

Hovězí kosti 400 g 59,90 kg 2,40
Mrkev 50 g 44,90 kg 0,22
Celer bulva 50 g 29,90 kg 0,15
Petržel kořenová 50 g 119,60 kg 0,60
Pórek 35 g kg
Cibule 60 g 65,80 kg 0,39
Pepř černý celý 0 g 995,00 kg 0,01
Nové koření celé 0 g 633,33 kg 0,00
Bobkový list 0 g 476,00 kg 0,00
Sůl kamenná 4 g 20,10 kg 0,01
Ztužený tuk 8 g 147,00 kg 0,11
Voda (na přípravu vývaru) 600 ml l

Doplněk:

Grana Padano sýr 100 g 331,80 kg 3,32
Bazalka čerstvá 140 g 699,00 kg 9,79
Celková cena za porci bez DPH 70,26

Render here user shopping lists

Render here shopping cart details

Render here active store id in the mobile navigation