Kuřecí stehno na paprice s houskovými knedlíky

Seznam surovin

Příprava masa (cca 5 minut): U kuřecích stehen odsekneme sekáčkem na maso klouby.Kuřecí stehna zapečeme v konvektomatu na 180°C cca 5 minut.

Příprava masa a omáčky (cca 50 minut):  Oloupanou, očištěnou cibuli nakrájíme na malé kostičky. V hrnci ji orestujeme na másle do nazlátlé barvy, přidáme bobkový list a odstavíme na chvilku z příkonu tepla. Pak přidáme mletou papriku a na mírném teple ji lehce orestujeme (cca 5 vteřin). Poté ji ihned zalijeme  připraveným vývarem, abychom papriku nespálili. Vše zavaříme, osolíme a vložíme opečená kuřecí stehna, která pak dusíme, přikrytá poklicí, pozvolna doměkka asi 40 minut. Jakmile jsou stehna měkká, vyjmeme je a šťávu zahustíme připravenou jíškou. Jíšku přidáváme postupně, vždy ji rozmícháme metlou a zavaříme. Takto pokračujeme do finální konzistence omáčky. Během zahušťování přidáme do omáčky mléko. Omáčku provaříme 15 minut, nakonec ji zjemníme smetanou, necháme přejít varem, přecedíme na kuřecí stehna a dle potřeby dosolíme. 

Příprava světlé jíšky (cca 5 minut): Na pánvi si rozpustíme máslo a postupně přisypáváme hladkou mouku, kterou pozvolna restujeme na másle do narůžovělé barvy (asi 5 minut.) Správně připravená jíška je napěněná s lahodnou vůní po másle.

Příprava knedlíků (cca 10 minut): Knedlíky vyskládáme do děrované gastronádoby mírně potřené olejem ( nelepí se). Napařujeme na 100°C cca 5 minut, poté snížíme teplotu na 80°C a při té knedlíky udržujeme i během servírování.

Servírování: Na nahřátý talíř přeložíme dobře propařené nakrájené kynuté houskové knedlíky, doplníme je uvařeným kuřecím stehnem a přelijeme omáčkou.

Alergeny: 1,3,7,9

Název artiklu Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) Jedn. Cena za jednotku bez DPH Jedn. Kalkulovaná cena za porci bez DPH

Maso:

Kuřecí stehna s kostí bez kůže 1800 g 76,90 kg 13,84
Cibule žlutá 350 g 19,90 kg 0,70
Máslo 82% 150 g 287,60 kg 4,31
Paprika sladká 20 g 364,10 kg 0,73
Bobkový list 1 g 1 520,00 kg 0,08
Nové koření 1 g 633,33 kg 0,06
Mléko polotučné 1,5% 300 ml 15,70 l 0,47
Smetana 12% na vaření 300 ml 56,50 l 1,70
Sůl kamenná 20 g 14,90 kg 0,03

Kuřecí vývar:

Kuřecí skelety 540 g 29,90 kg 1,61
Voda (na přípravu vývaru) 900 ml l
Mrkev 54 g 44,90 kg 0,24
Celer bulva 54 g 33,90 kg 0,18
Petržel kořenová 45 g 119,60 kg 0,54
Cibule žlutá 63 g 65,80 kg 0,41
Pepř černý, celý 0 g 995,00 kg 0,02
Nové koření celé 0 g 633,33 kg 0,01
ztužený tuk Omega 14 g 94,50 kg 0,13

Světlá jíška:

Mouka hladká 80 g 12,69 kg 0,10
Máslo 82% 100 g 287,60 kg 2,88

Příloha:

Houskový knedlík 1600 g 64,50 kg 10,32
Celková cena za porci bez DPH 38,36

Render here user shopping lists

Render here shopping cart details

Render here active store id in the mobile navigation