Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Seznam surovinPříprava kvásku (cca 8 minut): Z mouky, droždí, vlažného mléka a špetky cukru si vymícháme kvásek. Ten ponecháme na teplém místě vykynout (cca 5 minut).
Příprava těsta (cca 60 minut): Na dno kotlíku dáme špetku soli, pak přidáme prosátou mouku, cukr, vejce, rozpuštěné sádlo, část mléka a vykynutý kvásek. Pozvolna, na rychlost 1, v universálním stroji hákem vymícháme těsto, do kterého pozvola přiléváme zbylé mléko. Těsto zpracováváme asi 15 minut. Správně vypracované těsto je polotuhé, měkké konzistence, na povrchu hladké a lesklé. Toto těsto lehce posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou necháme vykynout - asi 20 minut). Vykynuté těsto nakrájíme na pravidelné dílky o hmotnosti 10g. Pekáč na pečení dobře potřeme rozpuštěným máslem včetně bočních stěn. Jednotlivé dílky odděleně promašťujeme a skládáme do pekáče těsně vedle sebe. Poté buchtičky necháme opět vykynout, na povrchu je potřeme máslem a upečeme v předem vyhřáté troubě na 170°C asi 20 minut. Vyjmutím středové buchtičky zkontrolujeme propečenost buchtiček. Po upečení buchtičky překlopíme na plech a oddělíme je od sebe.
Příprava krému (cca 30 minut): Vanilkový pudink si rozmícháme v části studeného mléka. Stejně tak rozmícháme i žloutky. Zbylou část mléka přivedeme k varu společně s cukrem a zrnky čerstvé vanilky. Do vroucího mléka vlijeme za stálého míchání rozmíchaný pudinkový prášek a směs vaříme asi 2 minuty. Z krému není cítit syrový škrob a je hustě tekoucí. Krém odstavíme z příkonu tepla. Hotový krém uchováváme ve vodní lázni k servírování.
Servírování: Na teplý talíř na levou stranu naaranžujeme teplé buchtičky a pocukrujeme. K pravé straně nalijeme teplý vanilkový krém. Pokrm doplníme snítkou čerstvé máty.
Alergeny: 1,3,7
| Název artiklu | Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) | Jedn. | Cena za jednotku bez DPH | Jedn. | Kalkulovaná cena za porci bez DPH |
|---|---|---|---|---|---|
Těsto: | |||||
| Cukr krystal | 150 | g | 15,40 | kg | 0,23 |
| Mléko 1,5 % | 650 | ml | 13,65 | l | 0,89 |
| Mouka hladká | 1170 | g | 14,40 | kg | 1,68 |
| Vejce | 3 | ks | 10,60 | ks | 3,18 |
| Citron na kůru | 60 | g | 51,80 | kg | 0,31 |
| Sůl kamenná | 20 | g | 21,90 | kg | 0,04 |
| Máslo 82% | 350 | g | 278,00 | kg | 9,73 |
| Máslo na omašění buchtiček | 250 | g | 278,00 | kg | 6,95 |
Kvásek: | |||||
| Droždí čerstvé | 45 | g | 79,76 | kg | 0,36 |
| Mléko 1,5% | 100 | ml | 13,65 | l | 0,14 |
| Mouka hladká | 30 | g | 14,40 | kg | 0,04 |
| Cukr krupice | 5 | g | 15,90 | kg | 0,01 |
Vanilkový krém: | |||||
| Mléko 1,5% | 2000 | ml | 13,65 | l | 2,73 |
| Cukr krupice | 300 | g | 15,90 | kg | 0,48 |
| Vanilínový cukr | 30 | g | 192,50 | kg | 0,58 |
| Pudink vanilkový | 120 | g | 149,00 | kg | 1,79 |
Doplněk: | |||||
| Máta čerstvá | 5 | g | 479,00 | kg | 0,24 |
| Cukr moučkový | 40 | g | 17,77 | kg | 0,07 |
| Celková cena za porci bez DPH | 29,45 |