Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Seznam surovinPříprava kvásku (cca 8 minut): Z mouky, droždí, vlažného mléka a špetky cukru si vymícháme kvásek. Ten ponecháme na teplém místě vykynout (cca 5 minut).
Příprava těsta (cca 60 minut): Na dno kotlíku dáme špetku soli, pak přidáme prosátou mouku, cukr, vejce, rozpuštěné sádlo, část mléka a vykynutý kvásek. Pozvolna, na rychlost 1, v universálním stroji hákem vymícháme těsto, do kterého pozvola přiléváme zbylé mléko. Těsto zpracováváme asi 15 minut. Správně vypracované těsto je polotuhé, měkké konzistence, na povrchu hladké a lesklé. Toto těsto lehce posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou necháme vykynout - asi 20 minut). Vykynuté těsto nakrájíme na pravidelné dílky o hmotnosti 10g. Pekáč na pečení dobře potřeme rozpuštěným máslem včetně bočních stěn. Jednotlivé dílky odděleně promašťujeme a skládáme do pekáče těsně vedle sebe. Poté buchtičky necháme opět vykynout, na povrchu je potřeme máslem a upečeme v předem vyhřáté troubě na 170°C asi 20 minut. Vyjmutím středové buchtičky zkontrolujeme propečenost buchtiček. Po upečení buchtičky překlopíme na plech a oddělíme je od sebe.
Příprava krému (cca 30 minut): Vanilkový pudink si rozmícháme v části studeného mléka. Stejně tak rozmícháme i žloutky. Zbylou část mléka přivedeme k varu společně s cukrem a zrnky čerstvé vanilky. Do vroucího mléka vlijeme za stálého míchání rozmíchaný pudinkový prášek a směs vaříme asi 2 minuty. Z krému není cítit syrový škrob a je hustě tekoucí. Krém odstavíme z příkonu tepla. Hotový krém uchováváme ve vodní lázni k servírování.
Servírování: Na teplý talíř na levou stranu naaranžujeme teplé buchtičky a pocukrujeme. K pravé straně nalijeme teplý vanilkový krém. Pokrm doplníme snítkou čerstvé máty.
Alergeny: 1,3,7
Název artiklu | Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) | Jedn. | Cena za jednotku bez DPH | Jedn. | Kalkulovaná cena za porci bez DPH |
---|---|---|---|---|---|
Těsto: | |||||
Cukr krystal | 150 | g | 19,99 | kg | 0,30 |
Mléko 1,5 % | 650 | ml | 14,90 | l | 0,97 |
Mouka hladká | 1170 | g | 11,50 | kg | 1,35 |
Vejce | 3 | ks | 9,51 | ks | 2,85 |
Citron na kůru | 60 | g | 43,80 | kg | 0,26 |
Sůl kamenná | 20 | g | 19,90 | kg | 0,04 |
Máslo 82% | 350 | g | 257,20 | kg | 9,00 |
Máslo na omašění buchtiček | 250 | g | 257,20 | kg | 6,43 |
Kvásek: | |||||
Droždí čerstvé | 45 | g | 53,90 | kg | 0,24 |
Mléko 1,5% | 100 | ml | 14,90 | l | 0,15 |
Mouka hladká | 30 | g | 11,50 | kg | 0,03 |
Cukr krupice | 5 | g | 17,90 | kg | 0,01 |
Vanilkový krém: | |||||
Mléko 1,5% | 2000 | ml | 14,90 | l | 2,98 |
Cukr krupice | 300 | g | 17,90 | kg | 0,54 |
Vanilínový cukr | 30 | g | 180,00 | kg | 0,54 |
Pudink vanilkový | 120 | g | 89,90 | kg | 1,08 |
Doplněk: | |||||
Máta čerstvá | 5 | g | 499,00 | kg | 0,25 |
Cukr moučkový | 40 | g | 19,90 | kg | 0,08 |
Celková cena za porci bez DPH | 27,10 |