Zelná polévka s párkem a houbami
Seznam surovinPříprava polévky (cca 90 minut): Omyté, očištěné vepřové maso a koleno vložíme do hrnce se studenou vodou a vaříme společně s kořením doměkka. Uvařené maso vyjmeme a nakrájíme na hrubší kostky, vývar přecedíme. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a orestujeme dosklovata na sádle, přisypeme hladkou mouku a orestujeme dorůžova. Zmírníme příkon tepla, přidáme mletou papriku a zpěníme. Následně vše zalijeme přecezeným vývarem, přidáme oloupané brambory nakrájené na kostičky cca 1x1 cm velké a namočené sušené houby. Vaříme doměkka. Uzené maso také nakrájíme na hrubší kousky, které vložíme zpět do polévky spolu s překrájeným kysaným zelím. Vše povaříme, aby zelí změklo. Nakonec polévku ochutíme solí a strouhaným česnekem.
Příprava párku(cca 5 minut): Na špalíčky nakrájený párek orestujeme na pánvi dozlatova. Vkládáme při servírování.
Alergeny: 1, 10
| Název artiklu | Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) | Jedn. | Cena za jednotku bez DPH | Jedn. | Kalkulovaná cena za porci bez DPH |
|---|---|---|---|---|---|
Maso: | |||||
| Uzené maso - koleno | 200 | g | 99,90 | kg | 2,00 |
| Vepřové maso - plec | 200 | g | 149,90 | kg | 3,00 |
| Voda | 2000 | ml | l | ||
Polévka: | |||||
| Cibule žlutá | 150 | g | 65,80 | kg | 0,99 |
| Vepřové sádlo škvařené | 75 | g | 75,60 | kg | 0,57 |
| Mouka hladká | 100 | g | 14,40 | kg | 0,14 |
| Paprika mletá sladká | 10 | g | 375,47 | kg | 0,38 |
| Sušené houby | 20 | g | 1 499,00 | kg | 3,00 |
| Brambory varný typ B | 750 | g | 18,90 | kg | 1,42 |
| Česnek čerstvý | 30 | g | 225,79 | kg | 0,68 |
| Sůl kamenná | 20 | g | 21,90 | kg | 0,04 |
| Pepř černý mletý | 1 | g | 825,00 | kg | 0,04 |
| Bobkový list | 0 | g | 1 440,00 | kg | 0,03 |
| Kysané zelí | 250 | g | 53,11 | kg | 1,33 |
Doplněk: | |||||
| Párek spišský | 200 | g | 236,18 | kg | 4,72 |
| Celková cena za porci bez DPH | 18,33 |