Zelná polévka s párkem a houbami
Seznam surovinPříprava polévky (cca 90 minut): Omyté, očištěné vepřové maso a koleno vložíme do hrnce se studenou vodou a vaříme společně s kořením doměkka. Uvařené maso vyjmeme a nakrájíme na hrubší kostky, vývar přecedíme. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a orestujeme dosklovata na sádle, přisypeme hladkou mouku a orestujeme dorůžova. Zmírníme příkon tepla, přidáme mletou papriku a zpěníme. Následně vše zalijeme přecezeným vývarem, přidáme oloupané brambory nakrájené na kostičky cca 1x1 cm velké a namočené sušené houby. Vaříme doměkka. Uzené maso také nakrájíme na hrubší kousky, které vložíme zpět do polévky spolu s překrájeným kysaným zelím. Vše povaříme, aby zelí změklo. Nakonec polévku ochutíme solí a strouhaným česnekem.
Příprava párku(cca 5 minut): Na špalíčky nakrájený párek orestujeme na pánvi dozlatova. Vkládáme při servírování.
Alergeny: 1, 10
Název artiklu | Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) | Jedn. | Cena za jednotku bez DPH | Jedn. | Kalkulovaná cena za porci bez DPH |
---|---|---|---|---|---|
Maso: | |||||
Uzené maso - koleno | 200 | g | 98,50 | kg | 1,97 |
Vepřové maso - plec | 200 | g | 157,90 | kg | 3,16 |
Voda | 2000 | ml | l | ||
Polévka: | |||||
Cibule žlutá | 150 | g | 65,80 | kg | 0,99 |
Vepřové sádlo škvařené | 75 | g | 84,40 | kg | 0,63 |
Mouka hladká | 100 | g | 20,90 | kg | 0,21 |
Paprika mletá sladká | 10 | g | 236,00 | kg | 0,24 |
Sušené houby | 20 | g | 1 599,00 | kg | 3,20 |
Brambory varný typ B | 750 | g | 0,00 | kg | 0,00 |
Česnek čerstvý | 30 | g | 278,42 | kg | 0,84 |
Sůl kamenná | 20 | g | 19,90 | kg | 0,04 |
Pepř černý mletý | 1 | g | 420,00 | kg | 0,02 |
Bobkový list | 0 | g | 2 316,67 | kg | 0,05 |
Kysané zelí | 250 | g | 51,80 | kg | 1,30 |
Doplněk: | |||||
Párek spišský | 200 | g | 243,64 | kg | 4,87 |
Celková cena za porci bez DPH | 17,50 |