Polévka kukuřicová s černou čočkou
Seznam surovinPříprava polévky (cca 45 min.): Očištěnou a oloupanou cibuli nakrájíme na plátky, orestujeme ji na oleji doměkka. Přidáme rozmraženou kukuřici, krátce orestujeme a zalijeme kuřecím vývarem. Ochutíme solí, cukrem a vaříme doměkka. Měkkou kukuřici rozmixujeme na hladké pyré (popřípadě přidáme ještě kuřecí vývar a upravíme hustotu polévky na požadovanou konzistenci). Následně polévku propasírujeme, zjemníme máslem (mícháme, dokud se máslo nerospustí). Přebranou čočku uvaříme doměkka v zeleninovém vývaru.
Příprava doplňku (cca 5 min): Popcorn - připravujeme v mikrovlnné troubě cca 90 vteřin na 1000 Watů. Otrhané lístky z listové petržele nakrájíme na tenké nudličky.
Alergeny: 7,9
| Název artiklu | Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) | Jedn. | Cena za jednotku bez DPH | Jedn. | Kalkulovaná cena za porci bez DPH |
|---|---|---|---|---|---|
Polévka: | |||||
| Kukuřice cukrová - zrno mražené | 1000 | g | 57,29 | kg | 5,73 |
| Kuřecí vývar | 1500 | ml | l | ||
| Máslo 82% | 30 | g | 260,80 | kg | 0,78 |
| Sůl kamenná | 10 | g | 21,90 | kg | 0,02 |
| Olej řepkový | 50 | ml | 37,80 | l | 0,19 |
| Cukr krupice | 10 | g | 16,90 | kg | 0,02 |
| Cibule žlutá | 110 | g | 65,80 | kg | 0,72 |
Doplňky: | |||||
| Čočka černá mini beluga | 100 | g | 81,20 | kg | 0,81 |
| Vývar zeleninový-vlastní výroba | 200 | ml | l | ||
| Petržel listová | 30 | g | 149,75 | kg | 0,45 |
| Popcorn | 50 | g | 85,00 | kg | 0,43 |
Kuřecí vývar: | |||||
| Kuřecí skelety | 900 | g | 26,90 | kg | 2,42 |
| Voda (na přípravu vývaru) | 1500 | ml | l | ||
| Mrkev | 90 | g | 47,90 | kg | 0,43 |
| Celer bulva | 90 | g | 14,90 | kg | 0,13 |
| Petržel kořenová | 75 | g | 103,60 | kg | 0,78 |
| Cibule žlutá | 105 | g | 65,80 | kg | 0,69 |
| Pepř černý, celý | 0 | g | 795,00 | kg | 0,02 |
| Nové koření celé | 0 | g | 633,33 | kg | 0,01 |
| Sůl kamenná | 8 | g | 21,90 | kg | 0,02 |
| ztužený tuk Omega | 23 | g | 147,00 | kg | 0,33 |
| Celková cena za porci bez DPH | 13,98 |