Polévka frankfurtská s párkem a bramborami
Seznam surovinPříprava polévky (cca 45 minut): Oloupanou cibule nakrájíme nadrobno a orestujeme na tuku dosklovata. Poté přidáme mouku a pozvolna dále restujeme. Jakmile je mouka orestovaná dorůžova, přisypeme papriku a opět na mírném příkonu tepla zpěníme. Poté zalijeme vývarem, promícháme, ochutíme solí, kmínem, přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme doměkka.Nakonec dochutíme mletým pepřem.
Příprava párků (cca 10 minut): Párky nakrájíme na kolečka cca 3mm silné, rozložíme na gastronádobu, vložíme do předehřátého konvektomatu a pečeme na 180°C cca 8 minut dozlatova. Poté vložíme do polévky a krátce zavaříme.
Alergeny: 1,9
| Název artiklu | Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) | Jedn. | Cena za jednotku bez DPH | Jedn. | Kalkulovaná cena za porci bez DPH |
|---|---|---|---|---|---|
| Olej rostlinný | 100 | ml | 36,00 | l | 0,36 |
| Cibule žlutá | 150 | g | 65,80 | kg | 0,99 |
| Mouka hladká | 150 | g | 14,40 | kg | 0,22 |
| Paprika mletá | 20 | g | 375,47 | kg | 0,75 |
| Pepř černý, mletý | 1 | g | 825,00 | kg | 0,08 |
| Vývar hovězí | 2700 | ml | l | ||
| Brambory loupané, varný typ B | 500 | g | 18,90 | kg | 0,95 |
| Česnek čerstvý | 45 | g | 225,79 | kg | 1,02 |
| Kmín drcený | 0 | g | 416,11 | kg | 0,01 |
| Sůl kamenná | 15 | g | 21,90 | kg | 0,03 |
| Párky jemné | 300 | g | 70,00 | kg | 2,10 |
| Petržel listová | 20 | g | 139,75 | kg | 0,28 |
Vývar hovězí: | |||||
| Hovězí kosti | 2160 | g | 73,00 | kg | 15,77 |
| Mrkev | 270 | g | 55,90 | kg | 1,51 |
| Celer bulva | 270 | g | 16,90 | kg | 0,46 |
| Petržel kořenová | 270 | g | 103,60 | kg | 2,80 |
| Pórek | 189 | g | kg | ||
| Cibule | 324 | g | 65,80 | kg | 2,13 |
| Pepř černý celý | 1 | g | 795,00 | kg | 0,04 |
| Nové koření celé | 0 | g | 566,67 | kg | 0,02 |
| Bobkový list | 0 | g | 476,00 | kg | 0,01 |
| Sůl kamenná | 19 | g | 21,90 | kg | 0,04 |
| Ztužený tuk | 41 | g | 104,50 | kg | 0,42 |
| Voda (na přípravu vývaru) | 3240 | ml | l | ||
| Celková cena za porci bez DPH | 29,98 |