Kuřecí vývar se zeleninou a smaženým hráškem
Seznam surovinPříprava polévky (cca 4 hodiny): Část očištěné, omyté zeleniny nakrájíme na hrubší kusy a orestujeme na 100% tuku lehce do barvy. Orestovanou zeleninu zalijeme studenou vodou, přidáme očištěné, omyté kuře, osolíme a zprudka zavaříme. Pěnu, která se vytváří na povrchu pomocí naběračky sebereme / jsou to vysrážené bílkoviny, které by nám vývar zakalily /. Zmírníme příkon tepla a dále vývar jen " vaříme táhnutím ", to znamená, že se na hladině občas objeví bublina. Přidáme celé koření ( uzavřené v plátýnku či sítku) a vaříme asi 3 hodiny. Pak vývar pamalu přecedíme, nejlépe naběračkou přes plátýnko, aby se nám nezakalil. Maso z kuřete obereme a překrájíme na menší kostky. Zbylou část zeleniny nakrájíme na tenké nudličky a orestujeme na másle doměkka a přidáme společně s nakrájeným masem do vývaru.
Příprava doplňku (cca 5 minut): Omyté a otrhané lístky petržele nakrájíme na jemné nudličky, které vkládáme do polévky při servírování.
Alergeny: 1, 3, 7, 9
| Název artiklu | Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) | Jedn. | Cena za jednotku bez DPH | Jedn. | Kalkulovaná cena za porci bez DPH |
|---|---|---|---|---|---|
Vývar: | |||||
| Kuře celé | 600 | g | 89,90 | kg | 5,39 |
| Voda | 2800 | ml | l | ||
| Sůl kamenná | 20 | g | 21,90 | kg | 0,04 |
| Nové koření | 1 | g | 633,33 | kg | 0,03 |
| Pepř černý, celý | 1 | g | 1 931,67 | kg | 0,10 |
| Mrkev | 100 | g | 47,90 | kg | 0,48 |
| Cibule žlutá | 50 | g | 65,80 | kg | 0,33 |
| Celer bulva | 100 | g | 14,90 | kg | 0,15 |
| Tuk 100% Omega | 100 | g | 147,00 | kg | 1,47 |
| Máslo 82% | 50 | g | 278,00 | kg | 1,39 |
| Smažený hrášek: Polotovar | 400 | g | 199,00 | kg | 7,96 |
Doplněk: | |||||
| Metro Chef Petržel listová | 30 | g | 137,25 | kg | 0,41 |
| Celková cena za porci bez DPH | 17,75 |