Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Seznam surovinPříprava kostí a masa (cca 20 minut): Omyté kosti rychle spaříme ve vroucí vodě, poté je propláchneme čistou vodou a necháme okapat v děrované gastronádobě. Hovězí ořez nakrájíme na malé kousky.
Příprava zeleniny (cca 15 minut): Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na větší kusy a orestujeme ji na másle a tuku do lehce nahnědlé barvy.
Příprava vývaru (cca 6–8 hodin): Orestovanou zeleninu zalijeme studenou vodou, přidáme spařené kosti, nakrájené maso a zalijeme vše studenou vodou. Vývar rychle zavaříme a pěnu, která se vytváří na povrchu, odstraňujeme naběračkou. Tato pěna jsou v podstatě sražené bílkoviny, které se musejí odstranit z vývaru, protože jinak vývar zakalí a ovlivní i jeho chuť. Poté teprve přidáme koření, sůl, snížíme příkon tepla a dále vaříme "táhnutím". Tento výraz znamená, že voda je mírně pod bodem varu a ode dna se občas vynoří bublina. Vývar vaříme táhnutím asi 8 hodin. NEMÍCHÁME! Poté vývar vypneme a necháme usadit možné kaly na dno a částečně necháme zchladnout. Následně jej přecedíme přes jemný cedník s plátýnkem pomocí naběračky (nebo tak, aby se obsah co nejméně pohyboval), aby se nám vzniklý vývar nezakalil. Nakonec vývar vychladíme a z povrchu odstraníme přebytečný tuk.Správně připravený vývar je jantarově zlatý, čirý, s malými tukovými očky na hladině.
Příprava játrových knedlíčků (cca 30 minut): Očištěná vepřová játra nakrájíme na kousky a semeleme je společně s oloupaným česnekem a cibulí. Vložíme do mísy, přidáme vejce, mouku, sůl, čerstvě mletý pepř, měkké máslo a majoránku. Vše promícháme a vzniklou hmotu necháme zachladit cca 30 minut v lednici. Poté tvarujeme knedlíčky cca 2cm velké. Vaříme je asi 5 minut doměkka. Poté knedlíčky vyjmeme podběrákem a vložíme do vývaru tzv. pracovního ( v tomto vývaru knedlíčky uchováme do servírování, ale nepodáváme ho).
Příprava zeleninové vložky (cca 10 minut): Oloupanou mrkev a celer nakrájíme jemné nudličky a uvaříme doměkka ve vývaru (pracovním). Očištěný pórek nakrájíme na stejné nudličky jako mrkev a spaříme. Takto připravenou zeleninu vkládáme do polévky při servírování. Omytou lahůdkovou cibulku nakrájíme na kolečka a vkládáme do polévky při servírování.
Alergeny: 1, 3, 7, 9
Název artiklu | Množství (hrubá hmotnost, hrubý objem) | Jedn. | Cena za jednotku bez DPH | Jedn. | Kalkulovaná cena za porci bez DPH |
---|---|---|---|---|---|
Hovězí vývar z masa a kostí: | |||||
Hovězí kosti | 2000 | g | 54,90 | kg | 10,98 |
Hovězí ořez | 500 | g | 119,90 | kg | 6,00 |
Voda (na přípravu vývaru) | 3000 | ml | l | ||
Mrkev | 150 | g | 16,90 | kg | 0,25 |
Celer bulva | 150 | g | 0,00 | kg | 0,00 |
Petržel kořenová | 125 | g | 119,60 | kg | 1,50 |
Pórek | 75 | g | 75,60 | kg | 0,57 |
Cibule žlutá | 75 | g | 65,80 | kg | 0,49 |
Máslo 82% | 35 | g | 302,00 | kg | 1,06 |
Pepř černý, celý | 1 | g | 1 748,33 | kg | 0,09 |
Nové koření celé | 0 | g | 633,33 | kg | 0,00 |
Sůl kamenná | 12 | g | 384,00 | kg | 0,46 |
Ztužený tuk | 40 | g | 138,50 | kg | 0,55 |
Játrová rýže: | |||||
Játra vepřová, chlazená | 250 | g | 89,90 | kg | 2,25 |
Strouhanka z bílého pečiva | 50 | g | 37,80 | kg | 0,19 |
Cibule žlutá | 70 | g | 65,80 | kg | 0,46 |
Mouka hladká | 25 | g | 20,90 | kg | 0,05 |
Česnek čerstvý | 25 | g | 278,42 | kg | 0,70 |
Sůl kamenná | 1 | g | 19,90 | kg | 0,00 |
Vejce | 1 | ks | 9,80 | ks | 0,98 |
Majoránka sušená | 0 | g | 1 862,50 | kg | 0,04 |
Pepř černý, celý | 0 | g | 1 748,33 | kg | 0,03 |
Máslo 82% | 25 | g | 302,00 | kg | 0,76 |
Zelenina - doplněk do polévky: | |||||
Pórek | 50 | g | 75,60 | kg | 0,38 |
Mrkev | 70 | g | 16,90 | kg | 0,12 |
Celer bulva | 50 | g | 0,00 | kg | 0,00 |
Cibulka lahůdková | 30 | g | 0,00 | kg | 0,00 |
Celková cena za porci bez DPH | 27,90 |